A mi lányunk [Pöttyös könyvek] Márta Gergely

ISBN:

Published: 1963

Hardcover

426 pages


Description

A mi lányunk [Pöttyös könyvek]  by  Márta Gergely

A mi lányunk [Pöttyös könyvek] by Márta Gergely
1963 | Hardcover | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, ZIP | 426 pages | ISBN: | 3.74 Mb

A regény 1918-19-be vezeti vissza az olvasót. Színhelye egy nagy múltú, jellegzetesen dunántúli város. Itt lakik a könyv ifjú hősnője: a tizenkét éves Jakab Zsófi- nem a Belváros kosaras ablakú, előkelően zárkózott házainak egyikében, hanem kint, aMoreA regény 1918-19-be vezeti vissza az olvasót.

Színhelye egy nagy múltú, jellegzetesen dunántúli város. Itt lakik a könyv ifjú hősnője: a tizenkét éves Jakab Zsófi- nem a Belváros kosaras ablakú, előkelően zárkózott házainak egyikében, hanem kint, a város szélén, a hepehupás Ótemető utcában. De Zsófi azért gyakran megfordul a Belvárosban is, hiszen – szegény proletár kislány létére – az apácákhoz jár polgáriba. Zsófi szépre, jóra sóvárgó lelkét vonzza a gazdagok világa, mely annyival szebbnek, jobbnak tűnik a szemében, mint a magafajta szegények nyomorúságos élete.

Azért tanul, hogy egyszer ő is olyan finom és művelt lehessen, mint a gazdagok, s az oltár előtt térdepelve, könnyekkel a szemében könyörög szíve alázatosságáért. Hiszen az a legnagyobb hibája – legalábbis Mater Marcella szerint –, hogy nem elég alázatos! Zsófi azonban hiába igyekszik, hiába tanul, eljön a nap, amikor Mater Marcella sátánnak bélyegzi őt, s kitiltják az iskolából.

Nehéz próbatétel ez Zsófi számára. Minek éljen, ha nem tanulhat tovább, ha nem válhat különbbé, mint a többiek? A választ – sok tízezer hasonló sorsú munkásgyerekkel együtt – Jakab Zsófi is a születő Tanácsköztársaság új eszméitől kapja meg. Hogyan ismerkedik meg Jakab Zsófi a szegények igazságával? Hogyan alakul sorsa mint „munkásiskolásé”? Hogyan válik belőle a mi lányunk, aki a Tanácsköztársaság bukása után is megmarad azon a becsületes úton, melyet egy életen át követhet – erről szól Gergely Márta fordulatos, finom lélekrajzokban és erőteljes képekben gazdag új írása.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "A mi lányunk [Pöttyös könyvek]":


lively-forest.com

©2013-2015 | DMCA | Contact us